Nikon Imaging | Norge | Europa

Vinner av Shot of the Year:Jonas Beyer

Hvor kommer du fra?

Jeg er fra den danske byen Holbæk.

Hvordan opplever du å vinne «Shot of the year» i Danmark?

Jeg er veldig takknemlig. Det er alltid fantastisk å oppleve at arbeidet man gjør blir satt pris på.

Hvordan var erfaringen din med det nye Z 7?

Uheldigvis arbeidet jeg med Z 7 i mørketiden på Grønland, slik at jeg ikke fikk brukt kameraet slik jeg håpet, men det var moro å prøve et annet system og helt nytt kamera. Det virket svært godt med nesten ikke noe lys.

Når og hvor ble disse bildene tatt?

De er tatt i den nordvestre delen av Grønland.

Hva er historiene bak bildene dine?

Jeg ønsket å prøve ut forskjellige fotosituasjoner. Det ene med helikopterpilotene var for å teste kameraet som et actionkamera med svært lite lys tilgjengelig. Reven som er på jakt etter mat og den arktiske natten var for å teste kameraet uten at noe var planlagt på forhånd.

Hva var grunnen til at du begynte å fotografere?

Jeg flyttet til Grønland i 2012 og da ble interessen for fotografering og lidenskapen for villmark slått sammen. Jeg fant ut at det å være ute i kalde omgivelser og oppleve dyr i deres naturlige miljø var fantastisk. Bildene og historiene fra disse «møtene» var så unike at jeg ønsket å fortsette med dette og etablerte mitt eget nettsted for å vise frem bildene.

Hvilke motiver og temaer foretrekker du å fotografere?

Dyr og natur.

Hva slags kamerautstyr har du?

Jeg bruker for det meste zoomobjektiver, men jeg har alltid med meg en vidvinkel for bilder landskapet og naturen dyrene lever i.

Har du fotografering som hobby eller er dette arbeidet ditt?

Det er en deltidsjobb.

Fortell oss om det beste fotominnet du har?

Jeg har mange gode minner, men en av mine favoritter er da jeg lå i kaldt vann i Norge, omgitt av en gruppe spekkhoggere og var skjulested for mengder av sild. Ligge der på overflaten og ha en «ball» av sild svømmende under seg og 10-12 spekkhoggere svømmende rundt i nærheten, var en temmelig intens og sterk opplevelse.


Natur

beskivelse av Jonas Beyer: Månen er en viktig lyskilde i den arktiske mørketiden. Det er helt mørkt tre måneder i året. Likevel kan man se utrolig mye når månen titter frem og lyser opp landskapet som er dekket med snø.

feedback fra Roger Brendhagen: En litt annerledes versjon - komposisjon av et fullmånebilde. Skylaget gir månen en litt mere mystisk fremtoning - og blåtimen gir motivet en fin dynamikk. Det ser ut til at fotografen har lagt på litt «grain» i etterbehandlingen, noe som gir bildet et «råere» uttrykk. Høyspentmastene i venstre bildekant kan oppleves som et forstyrrende element, men de gir også motivet en balanse i forhold til månen.


Valgfritt tema

beskivelse av Jonas Beyer: En polarrev er på jakt etter mat inne på den amerikanske basen. Revene i området nyter godt av å kunne plukke litt rester her og der.

feedback fra Robin Levin: En tyv som er avslørt, skamfull og med et noe unnskyldende blikk. Villmarken er tøff og bare de sterkeste overlever - et flott eksemplar av polarrev. Når man fotograferer ville dyr kreves det som regel mange timer med forberedelser og venting for å få tatt det perfekte bildet i dyrets «rette» miljø. Men av og til blir det slik når dyret tar seg inn i vårt miljø og man bare tilfeldigvis har med seg kamera. Dyr i urbane miljøer kan bli så fantastiske som bare det, og til med på denne triste militærbasen tar reven seg godt ut på bildet.


Portrett

beskivelse av Jonas Beyer: To helikopterpiloter som nettopp har landet etter en flytur til Qaanaaq nord på Grønland, og som er i gang med de siste kontrollprosedyrene før helikopteret kan settes i hangaren for weekenden.

feedback fra Therese Asplund: Veldig godt gjort under de forutsetningene som er, det vil si nesten uten lys. Komposisjon og farger er kjempebra og du har virkelig lykkes med å fange den forventningsfulle stemningen i cockpit. Vanskelig å si noe om kvaliteten på bildet. Med ISO over 25000 blir det svært mye støy i bildet. Jeg forstår godt vanskeligheten med å få skarpheten på riktig sted med en blender på 1,8 i et så mørkt miljø, men jeg hadde gjerne sett at fokus lå på ansiktet istedenfor på hjelmen. Dersom du bare hadde hatt litt mer lys og arbeide med så hadde bildet vært fantastisk. Godt jobbet!