Fokus på matsvinn
Published 3 December 2018
Sammendrag
Mengden av mat som kastes summerer seg opp til milliarder av euro hvert år. Omtrent halvparten av alt matsvinn foregår i hjemmene. Matfotografen Silvia Bifaro og ClerkenwellBoy, som brenner for bærekraftig mat, forente krefter for å sette søkelyset på denne viktige globale utfordringen ved hjelp av fotografering. De kom sammen til støtte for #Lensonlife og utfordret hverandre til å bruke vanlige ingredienser på en ny måte og inspirere andre til å få et annet syn på maten.
#Lensonlife
De bildene som engasjerer mest forteller en historie. De tar oss med på nye reiser og gir oss mulighetene til å utforske nye veier. #Lensonlife er et prosjekt som bringer ulike verdener sammen ved å verdsette forskjellige oppfatninger.
Denne gangen har vi slått oss sammen med Silvia og ClerkenwellBoy, som har laget de nydeligste oppskrifter med dagligdagse ingredienser for å bevise at matrester som er i kjøleskapet fortsatt kan brukes. De møttes hos Silvia i hjemmestudioet hennes i London der de laget fem retter, diskuterte matsvinn og snakket om hvordan #Lensonlife inspirerer dem til å gjøre mer enn bare å ta pene bilder.

© Silvia Bifaro
Inspirere andre til å bli mere bevisste når det gjelder mat
ClerkenwellBoy forklarer: «Fordi mat er lett tilgjengelig til fornuftige priser virker det ikke som noe stort problem å kaste den. Hvis mat ikke ser god ut, så vil vi ikke kjøpe den. Hvis den ikke smaker godt, bare kaster vi den. De fleste kjøper mer mat enn de trenger og resultatet av det blir at mye havner i bokser bakerst i kjøleskapet - inntil det er på tide å kaste den råtne maten».
«Silvia og jeg ble utfordret av Nikons prosjekt #Lensonlife til å bruke hverdagslige ingredienser for å redusere matsvinnet, et initiativ som bringer sammen forskjellige oppfatninger på samfunnsmessige spørsmål, som for eksempel matsvinn. Det er utrolig å registrere hva som kan skje når du bringer sammen forskjellige synspunkter på saker som angår de fleste av oss. Alle har sitt eget syn på viktige temaer som matsvinn. Det er når du blander dem at du får herlige og interessante resultater! Det å bruke fotografering av mat til å påvirke folk til holdningsendring, er noe jeg brenner for. Å samarbeide med Silvia som har sin egen unike fotograferingsstil, gjør oss i stand til å skape vakre bilder som oppmuntrer folk til å tenke på hvordan de kan bruke rester før de ender som søppel».

© Silvia Bifaro
Silvia utdyper: «Slik vår kultur er blir tilknytningen vi har til foreldrene og søsknene våre, musikken vi lyttet til, bøkene og filmene vi blir eksponert for, alt dette blir brikker i formingen av oss og vår oppfatning av verden. Noen ganger endres oppfatningen vår av mennesker vi møter. I dette tilfellet har ClerkenwellBoy inspirert meg til å bli mer bevisst når det dreier seg om mat».
«Jeg tenkte ikke på at de råtne restene bakerst i kjøleskapet har stor innvirkning på miljøet. Ved å kaste en halv lasagne er halvparten av utslippet fra produksjon, pakking, frakting, lagring og tilberedning av maten også bortkastet. Jeg har forstått at det å redusere matavfallet er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å reversere global oppvarming».
«Derfor har ClerkenwellBoy og jeg laget oppsrkifter uten rester for #Lensonlife samt en liste med tips som forhåpentlig vil inspirere deg til å redusere matsvinnet og karbonavtrykket ditt».

© Silvia Bifaro
Utstyr som ble brukt
Silvia tok bilder for dette prosjektet med Nikon D850 og AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G.
«Det å fange skjønnheten til ingredienser som ligger på et bord rett ovenfra er så enkelt med D850 og den vippbare berøringsskjermen, selv når jeg holdt kameraet over hodet og bare trykket lett på skjermen! LCD-berøringsskjermen gjør det mulig for meg å se og ta nøyaktig det bildet jeg vil ha bare ved et lett trykk på det fokuspunktet jeg velger. En drøm er blitt til virkelighet for en som alltid har foretrukket frihåndsfotografering. Jeg liker også å bruke 50mm-objektivet sammen med dette kameraet. Det er et perfekt objektiv for hjemmestudioet mitt, spesielt når solen blir borte».

© Silvia Bifaro